Current Affairs APP

English Questions: Vocabulary test – 21

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words , which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Which among the following is the SYNONYMS of to the word “anticipated”?
    1) evaluate
    2) pass judgment
    3) equivocal
    4) benevolent
    5) bygone
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : bygone – belonging to an earlier time.

  2. Which among the following is the ANTONYMS in meaning to the word “imminent”?
    1) distant
    2) doubtful
    3) candid
    4) Ambiguous
    5) doubtful
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : doubtful

  3. Which among the following is the ANTONYMS in meaning to the word “trump”?
    1) yield
    2) leverage
    3) boon
    4) convenience
    5) prestige
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : yield

  4. Which among the following is the SYNONYMS of to the word “rivalrous”?
    1) assists
    2) emulous
    3) stimulus
    4) supports
    5) associates
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : emulous – प्रतियोगी
    seeking to emulate someone or something.
    motivated by a spirit of rivalry.

  5. Which among the following is the ANTONYMS in meaning to the word “incursion”?
    1) retreat
    2) raid
    3) intrusion
    4) penetration
    5) infiltration
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : retreat

  6. Which among the following is the SYNONYMS of to the word “latecomer”?
    1) reluctant
    2) arrival
    3) old hack
    4) insider
    5) native
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : arrival

  7. Which among the following is the ANTONYMS in meaning to the word “persistent”?
    1) incessant
    2) indefatigable
    3) insistent
    4) interminable
    5) relenting
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : relenting – abandon or mitigate a severe or harsh attitude, especially by finally yielding to a request.

  8. Which among the following is the SYNONYMS of to the word “encroachments”?
    1) withdrawal
    2) injustice
    3) evacuation
    4) flight
    5) retirement
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : injustice

  9. Which among the following is the SYNONYMS of to the word “tend”?
    1) disregards
    2) slights
    3) shun
    4) lean
    5) overlooks
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : lean
    tend – be liable to possess or display (a particular characteristic).

  10. Which among the following is the SYNONYMS of to the word “shun”?
    1) accept
    2) dodge
    3) face
    4) deplete
    5) meet
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : dodge – avoid (someone or something) by a sudden quick movement.





error: Alert: Content is protected !!