Current Affairs APP

English Questions – Synonyms Set 60 (SSC CGL)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Premonition
    1) baggage
    2) applauding
    3) commending
    4) forewarning
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Premonition – a strong feeling that something is about to happen, especially something unpleasant.
    forewarning – an advance warning.

  2. Flutter
    1) float
    2) compliment
    3) extol
    4) arrears
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Flutter – (of a bird or other winged creature) fly unsteadily or hover by flapping the wings quickly and lightly.
    float – rest or move on or near the surface of a liquid without sinking.

  3. Yardstick
    1) debenture
    2) irregular
    3) abnormal
    4) standard
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Yardstick – a measuring rod a yard long, typically divided into inches.
    standard – a level of quality or attainment.

  4. Rescind
    1) different
    2) revoke
    3) acclaim
    4) encumbrance

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Rescind – revoke, cancel, or repeal (a law, order, or agreement).
    revoke – officially cancel (a decree, decision, or promise).

  5. Obscene
    1) indecent
    2) countenance
    3) albatross

    4) commendation

    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Obscene – (of the portrayal or description of sexual matters) offensive or disgusting by accepted standards of morality and decency.
    indecent – not conforming with generally accepted standards of behaviour, especially in relation to sexual matters.

  6. Derision
    1) adulation
    2) shield

    3) esteem
    4) ridicule

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Derision – contemptuous ridicule or mockery.
    ridicule – the subjection of someone or something to contemptuous and dismissive language or behaviour.

  7. Perquisite
    1) applaud
    2) shelter
    3) privilege

    4) liability


  8. Gloomy
    1) murky
    2) resist
    3) prejudice

    4) impairment

    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Gloomy – dark or poorly lit, especially so as to appear depressing or frightening.
    murky – dark and gloomy, especially due to thick mist.

  9. Blister
    1) defend
    2) success
    3) wound

    4) marring

    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Blister – a small bubble on the skin filled with serum and caused by friction, burning, or other damage.
    wound – an injury to living tissue caused by a cut, blow, or other impact, typically one in which the skin is cut or broken.

  10. Anguish
    1) spoiling
    2) drawback
    3) comfort
    4) agony
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Anguish – severe mental or physical pain or suffering.
    agony – extreme physical or mental suffering. 





error: Alert: Content is protected !!