Current Affairs APP

English Questions Spotting Error Set – 97

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The only effective change is that money / which was on the companies’ books / is now in the government’s account / under the head “Disinvestment Receipts”.
    1) The only effective change is that money
    2) which was on the companies’ books
    3) is now in the government’s account
    4) under the head “Disinvestment Receipts”.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : No error
    Given sentence is correct.

  2. NITI Aayog is set to bring up fresh / recommendations about loss-making units that / can be sold, their assets valued / and disposed of, and possible strategic sales.
    1) NITI Aayog is set to bring up fresh
    2) recommendations about loss-making units that
    3) can be sold, their assets valued
    4) and disposed of, and possible strategic sales.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : The correct phrase will be bring out
    bring out – 
    to effectively develop (as a quality)

  3. The divested companies / remain state-owned and / government control / under them undiluted.
    1) The divested companies
    2) remain state-owned and
    3) government control
    4) under them undiluted.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “under” with “over”
    over – used to show that somebody has control or authority

  4. If a government company is profitable / without subsidies while competing / with private firms, then why / should government exit, he argue.
    1) If a government company is profitable
    2) without subsidies while competing
    3) with private firms, then why
    4) should government exit, he argue.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 
    Explanation : Replace “argue” with “argues”

  5. In striving to overcome this gap, we then / search for a vision, both personal / and collective, in terms of which we can chart an / journey of self-cultivation or self-realisation.
    1) In striving to overcome this gap, we then
    2) search for a vision, both personal
    3) and collective, in terms of which we can chart an
    4) journey of self-cultivation or self-realisation.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “an” with “a”
    Use AN before words such as “hour” which sound like they start with a vowel even if the first letter is a consonant. Also use AN before letters and numbers which sound like they begin with a vowel, such as “F” or “8”. Remember, it is the sound not the spelling which is important.

  6. Modern religion are a complex / phenomenon and reasonable / persons can only have an / ambivalent attitude towards it.
    1) Modern religion are a complex
    2) phenomenon and reasonable
    3) persons can only have an
    4) ambivalent attitude towards it.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “are” with “is”
    Modern religion is singular subject so correct helping verb (is) will be singular .

  7. A public-private partnership model / could work, but it is important / that there be no imposition / of a one-size-fit-all policy.
    1) A public-private partnership model
    2) could work, but it is important
    3) that there be no imposition
    4) of a one-size-fit-all policy.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : The correct sequence will be one-size-fits-all.
    one-size-fits-all – suitable for or used in all circumstances.
    Ex – “people want greater choice the end of a one-size-fits-all approach”


  8. The private sector and the / diaspora should also play / a role in contributing / to education and research.
    1) The private sector and the
    2) diaspora should also play
    3) a role in contributing
    4) to education and research.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : No error
    Given sentence is correct.

  9. The institution and its programme / could likewise closely address / the economic and industrial / context and need of that area.
    1) The institution and its programme
    2) could likewise closely address
    3) the economic and industrial
    4) context and need of that area.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “need” with “needs”

  10. A significant part of the education and / research syllabus on this college / could be built around this / location, its industry and agriculture.
    1) A significant part of the education and
    2) research syllabus on this college
    3) could be built around this
    4) location, its industry and agriculture.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 
    Explanation : Replace “on” with “in”
    in – used in ENCLOSED SPACE





error: Alert: Content is protected !!