Current Affairs APP

English Questions: Sentence Fillers Set –3

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. What explains this sudden paranoia? After all, political opposition is a necessary condition for functioning democracy and nobody would have been shocked if Euroskeptics continued to oppose Europe after losing the referendum,__________________for independence after their ten-point referendum defeat in 2014.
    1) that the continent has made in recent years, but also the basic rights
    2) straightforward way to do that would be to restore some of the
    3) just as Scottish nationalists have continued campaigning
    4) tough stress tests on banks, and enhanced transparency
    5) None of above.
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : just as Scottish nationalists have continued campaigning
    Sentence third is correct as per passage theme populism versus media.

  2. I cite these participants to emphasize the level of conservative support for this proposal, which comes at a time when Republicans________________CO2 emissions, while Democrats have favored such plans.
    1) for each adult and half that amount for each child
    2) we seem to be moving toward a different sort
    3) to scale back significantly the regulatory system
    4) have generally opposed government efforts to limit
    5) None of above.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : have generally opposed government efforts to limit
    Sentence forth is correct as per passage theme a conservative plan to combat Global warming.

  3. The cost of weak health systems – both to human lives and to the economy – is steep. The Ebola outbreak which economists estimate cost three times more________________have cost to build functioning health-care systems in the first place – made that starkly clear.
    1) the existence of an effective health system with sustained links to
    2) to bring under control than it would
    3) Chile has an 18% tax on high-sugar drinks
    4) to elaborate new strategies for addressing their NCD problems
    5) None of above.
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : to bring under control than it would
    Sentence forth is correct as per passage theme achieving universal health coverage in Africa.

  4. A carbon tax is the simplest and economically most efficient way to limit CO2 emissions. It is better than the more cumbersome methods of regulation now in place._________________the “cap and trade” method that has been tried in Europe and proposed during President Barack Obama’s administration.
    1) proliferating droughts deplete biodiversity, destroy ecosystems
    2) It is also simpler and more reliable than
    3) the basic rights of tens of millions of Africans
    4) “more versus less” isn’t so much the issue
    5) None of above.
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : It is also simpler and more reliable than
    Sentence second is correct as per passage theme a conservative plan to combat Global warming.

  5. According to the World Health Organization the rates of hypertension in LMICs, are already the highest in the world, and are set to continue to rise rapidly. Cardiovascular disease for which hypertension is the leading risk factor now accounts for the highest disease burden globally____________________.
    1) Along with more mouths to feed, stresses on food supplies will include conflicts, economic volatility
    2) to build resilient health systems capable of responding swiftly and effectively to emergencies
    3) more adults are able to work, buy food, and pay school fees
    4) and is the main cause of death in most LMICs
    5) None of above.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : and is the main cause of death in most LMICs
    Sentence fourth is correct as per passage theme the high stakes of hypertension.

  6. But strong health-care systems are critical not only in times of crisis. They are also needed to provide children with life-saving immunizations; _______________________; and to provide all people with preventive services and treatments to address the growing burden of non-communicable diseases.
    1) we also know that it is linked to diet and lifestyle
    2) respond to his proposal by reformulating their products, encouraging
    3) taxes drinks with both added sugar and artificial sweeteners
    4) to provide women with reproductive care, including contraception
    5) None of above.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Sentence fourth is correct as per passage theme achieving universal health coverage in Africa.

  7. Any assessment of the economic reforms of the past 25 years could well do with some understanding of their impact on people with disabilities in India. Indeed,_______________________impairments in economically productive activity, the influence of these s.
    1) a large section of our population have been initiated in the post-privatisation
    2) in view of the negligible levels of participation of people with various
    3) weeping policy changes would seem at best minimal
    4) the staunchest critic of liberalisation would have to acknowledge that the greatest
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : in view of the negligible levels of participation of people with various

  8. While Britain’s populist media rant about restoring parliamentary sovereignty in Britain (as though it had ever been taken away),______________questions the path on which the country is now set.
    1) they denounce any member of parliament who
    2) in global temperature is high enough that a
    3) way to do that would be to restore some of the
    4) significantly the regulatory system put in place in response to the
    5) None of above.
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : they denounce any member of parliament who
    Sentence first is correct as per passage theme populism versus media.

  9. Under liberalisation, employment opportunities have expanded into the private sector, almost unthinkable hitherto. Employers such as ITC, Lemon Tree Hotels, Mphasis, Wipro, and so many others have seen the economic wisdom behind playing on the strengths, rather than the impairments, of our manpower. ___________________. It would be hard to overlook the direct benefits flowing from the adoption of an open economy in these respects.
    1) There are athletes with disabilities who have brought laurels to the country
    2) This finding of a survey by the National Council of Educational Research and Training points to the challenges in relation to employability
    3) These are the numbers that should worry us, and prod us into action
    4) Notable here are also the equality and diversity norms that the corporate sector is beginning to incorporate in its hiring practices
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Notable here are also the equality and diversity norms that the corporate sector is beginning to incorporate in its hiring practices


    5) None of these.
  10. They should wear it as a badge of honor – a token of their hard work to protect civil society from the worst excesses of populism. By contrast, in Britain, where important news outlets are defying some of the very values that have________________, little now stands between us and a meaner and less prosperous future.
    1) I served in the same role under President Ronald Reagan
    2) when it comes to financial reform in the United States
    3) long underpinned the health and vibrancy of our democracy
    4) the administration’s goal is to scale back
    5) None of above.
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : long underpinned the health and vibrancy of our democracy
    Sentence third is correct as per passage theme populism versus media.





error: Alert: Content is protected !!