Current Affairs APP

English Questions – Sentence Connectors 4

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Connector

Directions(Q.1-10) In the question given below few sentences are given which grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

  1. Since
    I. The Governments in several States have evolved different norms for selection of candidates to the engineering, medical and other professional courses.
    II. The emergence of the self-financing professional colleges over the last two decades has in a way eased the situation but other complications arose, mainly relating to the huge amounts collected by way of capitation fees euphemism for donation, not of a voluntary type and the tuition fees levied.
    III. The Supreme Court’s intervention has now resulted in a fee structure which goes to prove that the remedy is worse than the disease.
    IV. The competition is very stiff, a sort of adjustment in relation to reservation, quota for other States and special categories becomes necessary but nowhere in the country has a satisfactory system been evolved.
    1. II-IV
    2. I-III
    3. I-IV
    4. I-II
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Option 3 is suitable

  2. Collectively
    I. Development, basically, is change with a predetermined direction affecting various segments of the society.
    II. Economically it aims at increasing goods and services and increasingly putting economic efficiency cost-benefit relationship and follows growth indicators of GNR Administratively it works for functional specialization amongst its operating organizational structures and tries to support it by the concept of professionalism.
    III. It makes the whole process communitarian with increasing social mobility and with natural mobilization of community associations makes the whole process participative and pervading stable and enduring.
    IV. Politically it expresses faith in individual development in the context of liberal or collectivist philosophy as adopted by the governing elites.
    1. II- III
    2. I-II
    3. II-IV
    4. III- IV
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Option 1 is suitable

  3. But
    I. Television is also a great window to the global market place. Goods and services are continuously being sold through TV’s dreamworld
    II. All news is elite centered; but TV news is usually more ethnocentric. Its accent is on people, places and events.
    III. With over 370 million people talking in 16 major languages and a variety of lifestyles to boot, it is obvious one cannot address all of them together all the time.
    IV. TV news must go beyond mere reportage of facts, and capture the story between the lines.
    1. I- III
    2. II -IV
    3. III-IV
    4. I-II
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Option 2 is suitable

  4. Whatsoever
    I. Planning has not been new to Indian leadership and in administration a department of planning was constituted even before independence.
    II. After independence, full fledged planning machinery was envisaged in the establishment of Planning Commission at the Centre with Prime Minister as its Chairman.
    III. It works on a comprehensive data, collected, compiled and classified on different indices of development and provides rationale for plan targets and justification for plan implementation The National Development Council provides political dimension to the process of planning and makes it more responsive and therefore more adoptive.
    IV. Member States also have similar machinery and their plans are discussed and finalized within the broad framework prepared by the planning Commission.
    1. I-II
    2. II-III
    3. I-III
    4. III-IV
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Option 5 is suitable

  5. Come what may
    I. If there is anyone one can safely rely on at the time of adversity, it KB the God one’s own parents.
    II. God is of course the last resort. Man might not be trusted but faith in Almighty does give strength to one to face sorrows and smile even in the face of disappointments.
    III. Parents are always on the side of their children. They may not share their children joys if not called upon to do so but will be the first ones on their sides in trouble.
    IV. It is a well tested diction that everything bends before success but an unsuccessful man is blamed for everything. He can do no right.
    1. II-IV
    2. I-IV
    3. II-III
    4. I- III
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Option 4 is suitable

  6. However
    I. The basis of a community was sharing everything belonged to everyone and he used it according to his needs.
    II. As needs increased man became more concerned about himself. And today such is the irony that man, social animal that he has become thoroughly selfish.
    III. That man is a social animal is an oft-repeated phrase. We all know that man lives in groups, he can’t live alone.
    IV. Despite being physically weaker than many animals, he could survive and today rules the world just because of his superior brain power and because he lived not alone but a community.
    1. I-IV
    2. I – II
    3. III-IV
    4. II-III
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Option 2 is suitable

  7. Hence
    I. The expansion in the technological means of travel and transport and increase in the number and circulation of the newspaper as forms of media exposure are directly associated with cultural modernization.
    II. In the Indian case, this media exposure results both in modernization and traditionalization.
    III. Postal and telegraph services not only bring with them more information about distant places and the relatives located distantly, thus increasing people’s mobility, but also the facility to organize caste associations and other traditional group activities more efficiently.
    IV. The modernization of the channels of communication results into a kind of cultural between the value systems of tradition and modernity.
    1. I-II
    2. II-III
    3. III-IV
    4. I-IV
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 3)

  8. No matter what
    I. Historically, social structure and tradition in India remained impervious to major elements of modernity until the contact with the west began through colonization.
    II. This contact had a special historicity which brought about many far reaching changes in culture and social structure of Indian society. There was, however, one important feature of Indian modernization during the British period.
    III. The growth of this process was selective and segmental. It was not integrated with the microstructure of Indian society, such as family, caste, village community.
    IV. At these levels, the British by and large followed a policy of least interference, especially after the rebellion of 1857. Later, in the twentieth century, as the nationalist movement gathered momentum which felt strong need to mobilize masses in the active policies.
    1. II-IV
    2. III-IV
    3. I-III
    4. I-II
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Option 5 is suitable

  9. Because
    I. It is ironic, not tragic, that minorities in India have come to be identified with religion and not with community or profession.
    II. The establishment of such organizations as Rashtriya Swayamsevak Sangh, Vishwa Hindu Parishad, Muslim Majlis-e-Musha-warat, Majlis Ittehad-ul-Muslimeen, Muslim United Front, Shiv Sena, Adam Sena, United Akali Dal, Akali Dal and so on are testimony to the growing antagonism to secularism.
    III. Secularism today is being taken as a threat to religious identities, to the existence of religious diversities, though secularism was never conceived as such.
    IV. This is the reason that secularism today has come to mean as preservation of religious minorities in their traditional modes.
    1. II – III
    2. I-IV
    3. III-IV
    4. I-II
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Option 1 is suitable

  10. Even
    I. But the progress in this direction has been very limited, and the UN involvement in it has been rather minimal.
    II. Aside from conflict resolution and the pacific settlement of disputes, the question of disarmament is also significantly linked to the problem of world peace and security.
    III. Enormous stockpiles of nuclear and conventional armaments and the annual global armament expenditure of over one thousand billion dollars threaten the very survival of mankind
    IV. Such partial or limited measures as the Non-proliferation Treaty, the SALT-I & II, the I. N. F. Treaty and the START treaty were negotiated outside the UN framework.
    1. III-IV
    2. I – IV
    3. II-III
    4. I-II
    5. no connection possible
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Option 2 is suitable





error: Alert: Content is protected !!