Current Affairs APP

English Questions – Sentence Connectors 1

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

Directions (01-10): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

  1. (I) Such thoughts are reflected in disharmonious relationships,
    (II) in failure to achieve one’s potential or the converse may be true.
    1) though
    2) but
    3) besides
    4) and
    5) while
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:Such thoughts are reflected in disharmonious relationships, and in failure to achieve one’s potential or the converse may be true.

  2. (I) would have normally expected other mega cities like Mumbai and Kolkata,
    (II) with populations above 18 million and 14 million respectively, to carry a knife between their teeth like Delhi does.
    1) anyone
    2) someone
    3) One
    4) everyone
    5) each
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:One would have normally expected other mega cities like Mumbai and Kolkata, with populations above 18 million and 14 million respectively, to carry a knife between their teeth like Delhi does.

  3. (I) Delhi’s lead is followed by much smaller towns,
    (II) with populations of less than three million; places like Kochi, Jaipur, Patna and Indore.

    1) still
    2) but
    3) so that
    4) Instead
    5) until
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:Instead, Delhi’s lead is followed by much smaller towns, with populations of less than three million; places like Kochi, Jaipur, Patna and Indore.

  4. (I) such conditions it is only those with big city networks who have access to these better jobs, and those who don’t must,
    (II) of necessity, go to smaller towns.

    1) behind
    2) beside
    3) above
    4) Under
    5) over
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:Under such conditions it is only those with big city networks who have access to these better jobs, and those who don’t must, of necessity, go to smaller towns.

  5. (I) it has presence
    (II) a deity is usually made of stone,

    1) Though
    2) still
    3) and
    4) yet
    5) before
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:Though a deity is usually made of stone, it has presence.

  6. (I) especially in their own languages because it ensures a better understanding of subjects
    (II) of the important themes are to ensure that students have ready access to the right learning material,

    1) each
    2) someone
    3) Some
    4) one
    5) many
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:Some of the important themes are to ensure that students have ready access to the right learning material, especially in their own languages because it ensures a better understanding of subjects.

  7. (I) young learners really engage with their tablets and computers,
    (II) which makes learning a very interactive process.

    1) each
    2) though
    3) everyone
    4) even
    5) although
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:Even young learners really engage with their tablets and computers, which makes learning a very interactive process.

  8. (I) complained of additional work getting dumped on them;
    (II) still more narrated about long work hours and post 5pm meetings.

    1) little
    2) few
    3) a little
    4) A few
    5) the few
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:A few complained of additional work getting dumped on them; still more narrated about long work hours and post 5pm meetings.

  9. (I) initiative set in motion a series of developments towards dialogue,
    (II) despite the still-fresh wounds of the 1999 Kargil conflict

    1) them
    2) their
    3) those
    4) That
    5) this
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:That initiative set in motion a series of developments towards dialogue, despite the still-fresh wounds of the 1999 Kargil conflict.

  10. (I) a dismal scenario can only get worse with higher population concentrations,
    (II) unless city governments come into their own.

    1) as of
    2) much
    3) more
    4) such
    5) as
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:Such a dismal scenario can only get worse with higher population concentrations, unless city governments come into their own.





error: Alert: Content is protected !!