Current Affairs APP

English Questions: Fill in the Blanks Set – 73

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inFill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. This is because the courts of the country where the child had permanent or habitual residence are considered to best_____________the child’s interest.
    1) determine
    2) describe
    3) describe
    4) prolong
    5) extensive
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : determine

  2. WHO estimates that, within the next few years, non-communicable diseases will become the principal global_____________of morbidity and mortality.
    1) session
    2) effect
    3) result
    4) causes
    5) trouble
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : causes

  3. The right to education is every student’s right to get to the truth, regardless of what kind of school one goes to. Truth may be______________.
    1) elusive
    2) confront
    3) enticing
    4) inviting
    5) encounter
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : elusive – difficult to find, catch, or achieve.

  4. Parallels exist between these requirements and the initiatives taken to control tobacco consumption, from which important______________can be learnt,especially with respect to the use of international legal instruments.
    1) tutorials
    2) lessons
    3) practice
    4) point
    5) habits
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : lessons

  5. The good news is that the Editor and his team have started a new weekly section called ‘Ground Zero’ to provide detailed______________into critical developing stories.
    1) matters
    2) explanations
    3) heedlessness
    4) insights
    5)
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : insights

  6. Apart from resulting in a waste of money and administrative effort, what is shocking is the____________un-necessity of such a change.
    1) utter
    2) brave
    3) bizarre
    4) bolster
    5) blister
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : utter – complete; absolute.

  7. All told, the initial decades showed a healthy institutional respect, with the legislature and judiciary working in_____________.
    1) tandem
    2) individual
    3) abysmal
    4) quarrelsome
    5) teammate
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : tandem

  8. Indira Gandhi was a different matter. Her relationship with the judiciary was fraught with___________and conflict.
    1) fragile
    2) rough
    3) fierce
    4) confrontation
    5) excited
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : confrontation

  9. Dr. Patel will need little time to settle in, given his insider_____________and experience in working with officials at the Finance Ministry. But as in all such transitions, there will also be____________change.
    1) beginning, legendary
    2) center, imaginary
    3) cutting, pretended
    4) focus, fictitious
    5) credentials, substantive
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : credentials, substantive

  10. The first among many challenges that the new Governor will face will be the changed circumstances of monetary policy_____________.
    1) downfall
    2) formulation
    3) bane
    4) assassinating
    5) carnage
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : formulation





error: Alert: Content is protected !!