Current Affairs APP

English Questions – Cloze Test 240

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

In September 2015, the leaders of 193 countries agreed to achieve the Sustainable Development Goals (SDGs) – the most (1)….plan ever to promote human development – by 2030. Nearly two years into the process, there are plenty of reasons for concern: the amount of financing raised so far is unlikely to be sufficient, and not all countries have (2)….data to measure progress on the ground. It is enough to test even the most diehard (3)….But there is still plenty of reason for hope. I recently visited Colombia, which, at long last, is leaving behind its decades-long civil conflict with the (4)….Armed Forces of Colombia (FARC) and setting itself up for SDG success.
In any country, achieving the SDGs will require government, business, aid agencies, multilateral banks, and civil society to work together, adopt flexible approaches, share knowledge, measure progress effectively, and recognize that the various targets are interconnected. Colombia seems to understand this, and is (5)….an (6)…. approach that leverages the strengths of each actor.
Start with government. According to Colombia’s finance minister, Mauricio Cárdenas Santamaría, the country is localizing the SDGs through the planning department, using the SDG framework to guide reforms relating to the implementation of the peace agreement with the FARC, OECD (7)…., the National Development Plan, and the Paris climate agreement.
Meanwhile, Cárdenas points out, Colombia’s policymakers are taking care to highlight the benefits of these efforts – in areas ranging from health care and education to employment – for the public. They recognize that a top-down approach will not work: to achieve the SDGs, all levels of the government, economy, and society must feel connected to the goals, understanding the (8)….impact that achieving them will have.To get business on board, the Bogotá Chamber of Commerce, led by Monica de Greiff, is raising awareness of the SDGs among its 640,000 members and providing skills training in sectors like construction and health care. The aim is to achieve the SDGs’ targets while increasing the economy’s overall competitiveness.
The good news is that, as Bruce MacMaster of the Bogotá-based business advocacy and think tank ANDI noted, businesses have a strong incentive to (9)….the gains of the peace process, especially in remote areas that have (10)….been cut off from government services. And, indeed, in Medellín, once the illicit drug capital of the world, the leaders of small and large businesses with whom I met are already integrating the SDGs into their business plans and supply chains.

  1. 1) abstracted
    2) sluggishness
    3) ambitious
    4) depreciator
    5) calm
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: ambitious – having or showing a strong desire and determination to succeed.

  2. 1) apportioned
    2) defamer
    3) adequate
    4) quiescence
    5) asunder
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: adequate – satisfactory or acceptable in quality or quantity.

  3. 1) optimist
    2) censor
    3) discrete
    4) sovereign
    5) sundered
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: optimist – hopeful and confident about the future.

  4. 1) distant
    2) isolated
    3) embodied
    4) stagnation
    5) Revolutionary
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: Revolutionary – involving or causing a complete or dramatic change.

  5. 1) repel
    2) pursuing
    3) torpidity
    4) conspicuous
    5) dissuade
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: pursuing – follow or chase (someone or something).

  6. 1) intangible
    2) abstract
    3) integrated
    4) stasis
    5) evacuation
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: integrated – (of an institution, body, etc.) desegregated, especially racially.

  7. 1) accession
    2) torpor
    3) withdrawal
    4) distinguish
    5) queer
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: accession – the attainment or acquisition of a position of rank or power.

  8. 1) prominent
    2) eminent
    3) concrete
    4) bizarre
    5) scattered
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: concrete – existing in a material or physical form; not abstract.

  9. 1) phenomenal
    2) incredible
    3) prodigious
    4) consolidate
    5) divergent
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: consolidate – make (something) physically stronger or more solid.

  10. 1) partitioned
    2) halves
    3) astonishing
    4) atypical
    5) traditionally
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: traditionally – as part of a long-established custom, practice, or belief; typically.





error: Alert: Content is protected !!