Current Affairs APP

Current Affairs Quiz : September 7 2016

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs September 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs September 7 2016

  1. Which programme is celebrated every year from September 1st to 7th to spread the word regarding the importance of nutrition for every child?
    A.National Nutrition Week
    B.National Health Week
    C.National Hygienic Week
    D.National Wellness Week
    Answer & Explanation
    Answer –  A.National Nutrition Week
    Explanation :
    The theme for 2016 National Nutrition Week is ‘PoshakAahar, DeshkaAadhar’.It will be promoted by the Ministry of Women and Child Development

  2. Who has been passed away recently popularly known for playing lawman Wyatt Earp on the ABC series?
    A.Hugh Davis
    B.Duke Stathom
    C.David Stafford
    D.Hugh O’Brian
    Answer & Explanation
    Answer –  D.Hugh O’Brian
    Explanation :
    Hugh O’Brian, popularly known for playing lawman Wyatt Earp on the ABC series The Life and Legend of Wyatt Earp has passed away

  3. Which chief minister announced the cash prize for five athletes from the state who took part in Rio Olympics?
    A.Akhilesh Yadav
    B.Devendra Fadnavis
    C.‎Ravishankar Shukla
    D.PremKhandu Thungan
    Answer & Explanation
    Answer – B.Devendra Fadnavis
    Explanation :
    Five athletes from Maharashtra, who took part in Rio Olympics will get Rs 50 lakh each. They are, Ayonika Paul, Prarthana Thombare, Dattu Bhonkanal, Devraj Walmiki and Kavita Raut.

  4. Which flight is successfully tested by the Hindustan Aeronautical Limited (HAL) at Bangalore?
    A.Sound Utility Helicopter
    B.Solar Utility Helicopter
    C.Light Utility Helicopter
    D.Pressure Utility Helicopter
    Answer & Explanation
    Answer –  C.Light Utility Helicopter
    Explanation :
    Hindustan Aeronautical Limited (HAL) completed the first test flight of its an indigenously developed prototype helicopter, Light Utility Helicopter(LUH) successfully. The test flight took place in Bengaluru and the helicopter hovered in the air for 15 minutes.

  5. Which company has acquired California based Movidius, a computer vison firm that has worked with DJI, Google and Lenovo to give 3D vision to devices?
    A.Intel
    B.Intex
    C.Motorola
    D.Samsung
    Answer & Explanation
    Answer – A.Intel
    Explanation :
    The partnership between Google and Movidius helped the first generation of Project Tango smartphones to map their surroundings.

  6. In which city of Tamilnadu, Mexico has set up consultate to explore Free Trade Agreement with India?
    A.Trichy
    B.Madurai
    C.Chennai
    D.Coimbatore
    Answer & Explanation
    Answer – C.Chennai
    Explanation :
    It is Mexico’s third consulate in India and first consulate in south India that will cater to Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, Andhra Pradesh and Telangana.

  7. In which place, Shri J P Nadda led the yoga session at the 69th session of the WHO Regional Committee of South-East Asia Region?
    A.Delhi, India
    B.Geneva, Switzerland
    C.Manila, Philipines
    D.Colombo, Sri lanka
    Answer & Explanation
    Answer – D.Colombo, Sri lanka
    Explanation :
    Shri J P Nadda led the yoga session at the 69th session of the WHO Regional Committee of South-East Asia Region at Colombo, Sri lanka. Nadda was accompanied by Health Ministers of several nations in the Yoga session and more than a hundred participants.

  8. What is the name of Joint exercise between India &Kazakhstan is being conducted in Karaganda region?
    A.PRABIN MOSTYK-16
    B.PRAVAL MOSTYK-16
    C.PRABAL DOSTYK-16
    D.NARAL DOSTYK-16
    Answer & Explanation
    Answer – C.PRABAL DOSTYK-16
    Explanation :
    India Kazakhstan Joint Exercise, “PRABAL DOSTYK-16” is being conducted in Karaganda region of Kazakhstan and will conclude on 17 Sep 2016.

  9. Which country along with India has signed anMoU for Air Services Agreement (ASA) under the ‘open sky’ policy?
    A.China
    B.Greece
    C.France
    D.United States
    Answer & Explanation
    Answer –  B.Greece
    Explanation :
    India and Greece have signed anMoU for Air Services Agreement (ASA) under the ‘open sky’ policy that proposes to allow unlimited points of call for domestic airlines in the European nation.

  10. How many Indian universities named in the QS World University Rankings 2016?
    A.18
    B.8
    C.10
    D.7
    Answer & Explanation
    Answer –  D.7
    Explanation :
    Indian universities ranks namely, Indian Institutes of Technology (IITs), Bombay – 219, Indian Institute of Technology, Delhi – 185 from 179 in 2015, Indian Institute of Science – 152 from 147 in 2015, IIT Madras – 249, IIT Kanpur – 302, IIT Kharagpur – 313 and IIT Roorkee – 399.

  11. Tourism Ministry has approved projects worth about Rs 450 crore under which scheme for five states, including Uttar Pradesh?
    A.Subiksha Daruma Scheme
    B.Swaha Darishan Scheme
    C.Swayam Darshan Scheme
    D.Swadesh Darshan scheme
    Answer & Explanation
    Answer –  D.Swadesh Darshan scheme
    Explanation :
    This scheme was launched with an objective to develop 13 theme-based tourist circuits in the country and the approval for five was given in a meeting of the central sanctioning and monitoring committee (CSMC).

  12. Kalesar National Park situated in
    A.Haryana
    B.Punjab
    C.J & K
    D.Himachal Pradesh
    Answer & Explanation
    Answer – A.Haryana
    Explanation :
    Kalesar National Park is a protected area in eastern district of Haryana, India, i.e. Yamunanagar 150 km from Chandigarh. It is a popular destination for Leopard and bird-watching. It is home to the red jungle fowl among other birds.

  13. Which government recently signed MoU for developing education sector infrastructure?
    A.Tiripura
    B.Meghalaya
    C.Sikkim
    D.Rajasthan
    Answer & Explanation
    Answer –  D.Rajasthan
    Explanation :
    Vasundhara Raje lead Rajasthan government signed MoU with an educational institutes, which will adopt 50 Adarsh and Utkarsh Vidyalayas in the state for developing education sector infrastructure.

  14. Which Indian traditional languages becomes the part of United Nation’s charter recently?
    A.Marati
    B.Bengali
    C.Hindi
    D.Sanskrit
    Answer & Explanation
    Answer – D.Sanskrit
    Explanation :
    A charter binds the assembly of nations. The charter being translated into the Sanskrit language is the first of its kind attempt to make it to such an important international document.

  15. What is the name of programme which is launched recently by the Union Government for nurturing ideas & innovation into start ups worth $15 Million?
    A.KHADI
    B.SATHI
    C.MATHI
    D.NIDHI
    Answer & Explanation
    Answer –  D.NIDHI
    Explanation :
    National Initiative for Developing and Harnessing Innovations (NIDHI) is an umbrella programme conceived and developed by the Department of Science & Technology (DST), Government of India, for nurturing ideas and innovations (knowledge-based and technology-driven) into successful start-ups.

  16. What is the name of campaign which is launched by Petroleum Minister Dharmendra Pradhan aimed at promoting the use of natural gas in the country and aim towards a gas-based economy?
    A.Fuel2India
    B.Fuel4India
    C.Gas4India
    D.Petrol4India
    Answer & Explanation
    Answer –  C.Gas4India
    Explanation :
    Petroleum Minister Dharmendra Pradhan launched the ‘Gas4India’ campaign, aimed at promoting the use of natural gas in the country and aim towards a gas-based economy.





error: Alert: Content is protected !!