Current Affairs Quiz: August 19 2018

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 19 2018 Quiz to achieve more marks in Banking , Insurance, UPSC, SSC, CLAT , Railways  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affairs August 19 2018 

  1. PFRDA has set up a standing committee to suggest steps to deal with cyber security challenges. What does “F” represent in PFRDA?
    1.Finance
    2.Fund
    3.Fiscal
    4.Forum
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Fund
    Explanation:
    PFRDA – Pension Fund and Regulatory Development Authority
    On August 19, 2018, Pension fund regulator, Pension Fund and Regulatory Development Authority (PFRDA), set a standing committee to suggest steps to deal with cyber security challenges. The focus area of the committee is on ‘Information Systems and Technology and Cyber Security’. It would suggest ways to integrate the technology of PFRDA with the best in industry to protect the subscribers.

  2. As per All India Financial Inclusion Survey (NAFIS) by NABARD more than what per cent of rural households have bank accounts?
    1.95 %
    2.55 %
    3.75 %
    4.88 %
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.88 %
    Explanation:
    On August 19, 2018, All India Financial Inclusion Survey (NAFIS) by NABARD was released. According to the survey:
    • more than 88 per cent of rural householdshave bank accounts.
    • only about 24per cent of the 88% of rural households use ATM services at least once in three months,
    • 7.4per cent of these households use debit or credit card,
    • 7.5per cent use cheque to make a payment at least once in three months

  3. As per a report by Nomura, India’s current account deficit (CAD) is expected to widen to ____ per cent of the GDP in FY19 from 1.9 per cent of GDP, in 2017-18 fiscal?
    1.2.8 %
    2.2.9 %
    3.4.4 %
    4.3.9 %
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.2.8 %
    Explanation:
    On August 19, 2018, according to a report by Nomura, India’s current account deficit (CAD) is expected to widen to 2.8 per cent of the GDP in FY19 from 1.9 per cent of GDP, in 2017-18 fiscal. Reasons for this are: rising oil prices, depreciating rupee and outflow of portfolio investments. Further, balance of payment (BOP) (current account + net FDI) is negative and portfolio flows are also said to remain negative. Earlier, CAD jumped to USD 48.7 billion, or 1.9 per cent of GDP, in 2017-18 fiscal. This was higher than USD 14.4 billion, or 0.6 per cent, CAD in 2016-17 fiscal.

  4. Name the Retired chief of the Army staff, Indian Army, who was awarded the Legion of Merit (Degree of Commander) by the United States government, on 19th August 2018?
    1.General Mahavir Singh Bhagat
    2.General Dalbir Singh Suhag
    3.General Prathik Singh Talwar
    4.General Sushil Kumar Shindey
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.General Dalbir Singh Suhag
    Explanation:
    On August 19, 2018, the United States government awarded the Legion of Merit (Degree of Commander) to General Dalbir Singh Suhag (Retired) chief of the Army staff, Indian Army. This was earlier announced by the US Government in March 2016. It was presented to him on August 17, 2018, at Pentagon, Washington DC.

  5. Which state government has announced that it will name three awards after former prime minister Atal Bihari Vajpayee for poetry, journalism and administration?
    1.Maharashtra
    2.Madhya Pradesh
    3.Gujarat
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Madhya Pradesh
    Explanation:
    On August 19, 2018, Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Chouhan announced that the state government will name three awards after former prime minister Atal Bihari Vajpayee. One ward will be for poets (as former PM was also a poet). The second ward will be for the outstanding contribution in the field of journalism. And the third ward would be for good work in administration.

  6. Who has been appointed as the Independent Director of Indiabulls Housing Finance for a term of 3 years with effect from 18th August 2018?
    1.Raghavan Muralidaran
    2.Subhash Sheoratan Mundra
    3.Praveen Mandanna
    4.Ritesh Deshpande
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Subhash Sheoratan Mundra
    Explanation:
    On August 19, 2018, board of Indiabulls Housing Finance has appointed Subhash Sheoratan Mundra as the Independent Director for a period of three years, effective August 18. He is presently on the Board of the Bombay Stock Exchange and DSP Blackrock Investment Managers and is also on the Governing Council of several financial research and academic institutes. He is a former Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI) till July 2017.

  7. Which firm completed the acquisition of 77% stake in Flipkart for $16 billion, on August 19, 2018?
    1.Walmart
    2.Amazon
    3.Google
    4.Microsoft
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Walmart
    Explanation:
    On August 19, 2018, Walmart and Flipkart announced the completion of the $16-billion deal. Walmart now holds 77 per cent stake in the Indian firm. According to the deal:
    • Flipkart’s CEO Kalyan Krishnamurthywill continue to run the company,
    • Co-founder Binny Bansal, apart from representatives from Tencentand Tiger Global, will continue with their seats as well,
    • Walmart will appoint five members to the eight-member board of Flipkartout of which 2 will be independent directors,
    • Initially, Steuart Walton, Judith McKennaand Dirk Van den Berghe, regional CEO of Walmart Canada and Asia, will join the Flipkart board.

  8. Fast bowler Mitchell Johnson retired from all forms of cricket on 19th August 2018. Which country does he belong to?
    1.South Africa
    2.Australia
    3.Zimbabwe
    4.New Zealand
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Australia
    Explanation:
    On August 19, 2018, 36-year-old Australian fast bowler Mitchell Johnson retire from all forms of cricket. He would retire from the franchise-based Big Bash League. He announced his retirement during the Indian Premier League 2018. He still expects to play in the various Twenty20 competitions till mid 2019.

  9. A 99 million-year-old beetle trapped in amber has been discovered in which country?
    1.Myanmar
    2.Mongolia
    3.Egypt
    4.Spain
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Myanmar
    Explanation:
    On August 19, 2018, Scientists discovered a two-millimeter-long beetle trapped in amber that dates back to 99 million year. To explore the beetle’s family tree, researchers also conducted an extensive phylogenetic analysis. The study published in the journal Current Biology. It reveals that an ancient boganiid beetle preserved in Burmese amber has been found along with grains of cycad pollen. It was named Cretoparacucujus cycadophilus : Greek word Kykas (meaning cycad ) and philia (meaning friendly love or affection).

  10. When was the 15th World Humanitarian Day observed throughout the world?
    1.August 18
    2.August 17
    3.August 16
    4.August 19
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.August 19
    Explanation:
    August 19th is annually observed as World Humanitarian Day 2018. It is observed to pay tribute to aid workers who risk their lives for humanitarian services. The theme for the 2018 World Humanitarian Day is : #NotATarget. The day was designated by the UN General Assembly to commemorate the 19 August 2003 bombing of the United Nations headquarters in Baghdad, Iraq.

  11. When was World photography day celebrated throughout the world?
    1.August 21
    2.August 17
    3.August 18
    4.August 19
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.August 19
    Explanation:
    August 19 is celebrated as World photography day. It is celebrated in order to inspire photographers to share their work and to celebrate the art of photography. The birth of this day dates back to 1839 in France, but it came in to force in 2009.

  12. Rajabhau Godse died following a short term illness on 18th August 2018, in Maharashtra. What was his profession?
    1.Actor
    2.Business man
    3.Politician
    4.Writer
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Politician
    Explanation:
    Former Shiv Sena member of parliament from Nashik in Maharashtra Rajabhau Godse died following a short term illness. He was elected to the Lok Sabha from Nashik constituency in 1996. He had also been the city and district unit chief of the Sena.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Where is Satkosia Wildlife Sanctuary located?
    Answer & Explanation
    Answer – Odisha

  2. Name the Chairman and headquarters of National Bank For Agriculture And Rural Development (NABARD)?
    Answer & Explanation
    Answer – Headquarters – Mumbai, Chairman – Dr. Harsh Kumar Bhanwala

  3. Where is the headquarters of Indiabulls Housing Finance?
    Answer & Explanation
    Answer – New Delhi

  4. Who is the Chairman of Pension Fund and Regulatory Development Authority (PFRDA)?
    Answer & Explanation
    Answer – Hemant G Contractor

  5. Name the President and Group CEO of Nomura, a financial services company?
    Answer & Explanation
    Answer – Koji Nagai





error: Alert: Content is protected !!