Aptitude Questions : Ages Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online Maths in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. The present age of a boy is obtained by 2 times his age after 2 years, subtracted by 2 times his age before 2 years. Find his present age
    A)12
    B)8
    C)9
    D)10
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – B)8
    Solution:
    Present age of a boy = x
    X = 2(x+2) – 2(x-2)
    = 2x+4-2x+4
    X =8

  2. At  present Vivek age is twice Dina’s age and half of  Kanan’s age. After 4 years Vivek will be 1.5 times Dina’s age and Kanan will be 2.5 times Dina’s age, then find the Kanan’s age.
    A)16years
    B)14years
    C)18years
    D)22years
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – A)16years
    Solution:
    Dina’s present age = x
    Vivek’s present age = 2x
    Kanan’s present age = 4x
    After 4 years
    Vivek’s age = 1.5*Dina’s age
    2x+4 = 1.5(x+4)
    0.5x = 2
    X=4
    4x=16years

  3. At present Saran is four times Mahesh’s age. After 8 years Saran will be 3 times Mahesh’s age. How many times will Saran’s age be in another 8 years times with respect to Mahesh’s age ?
    A)2
    B)2.5
    C)3
    D)4.5
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – B)2.5
    Solution:
    4x+8 = 3(x+8)
    4x+8 = 3x+24
    X = 16
    After 8 more years
    M = 16+16 = 32
    S = 4*16 + 16  = 64+16 = 80
    80/32 = 2.5 times

  4. At present Kavitha is thrice Sita’s age. Eight years hence the respective ratio between Kavitha and Sita’s age will be 22:11, What is Kavitha’s present age ?
    A)16yrs
    B)8yrs
    C)18yrs
    D)24yrs
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – D)24yrs
    Solution:
    3x+8/x+8 = 22/11
    33x+88 = 22x+176
    11x = 88
    X=8
    Kavitha’s age = 3*8 = 24

  5. The ratio between the present age of X and Y is 4:5. After 3 years X’s age will be 31 years. What was Y’s age 4 years ago ?
    A)29
    B)31
    C)27
    D)35
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – B)31
    Solution:
    X:Y = 4x:5x
    4x = 31-3 = 28
    X = 7
    Y’s age 4 years ago = 5(7) – 4 = 31

  6. Anoop’s current age is (2/5) of the age of his father. After 8 years, he will be (1/2) of the age of his father. What is the age of Anoop at now?
    A)16
    B)23
    C)27
    D)19
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – A)16
    Solution:
    Father’s current age is x years.
    Anoop’s current age = (2/5)x years
    [ (2/5)x + 8 ]= (1/2)(x + 8)
    2(2x + 40) = 5(x + 8)
    4x+80 = 5x+40
    X = 40
    Anoop = 2(40)/5 = 16yrs

  7. If two times of the daughter’s age in years is included to the mother’s age, the total is 60 and if two times of the mother’s age is included to the daughter’s age, the total is 82. So the Mother’s age is
    A)34
    B)63
    C)49
    D)38
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – A)34
    Solution:
    2A+B = 60……..(1)
    A+2B = 82……..(2)
    (2)*2
    2A+4B = 164…….(3)
    3B = 104
    B = 34.6 = 34

  8. Arun is 20 years elder than his daughter. In 4 years, person’s age will be 2 times the age of his daughter. Then the current age of the daughter is
    A)20
    B)18
    C)16
    D)25
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – C)16
    Solution:
    (x + 20) + 4 = 2 (x + 2)+4
    x + 24 = 2x + 8
    x = 16

  9.  Antony will be half as old as Marry in 3 years. Antony will also be one-third as old as Jeni in 5 years. if Jeni is 12 years older than Marry, how old is Antony ?
    A)5
    B)8
    C)7
    D)9
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – A)5
    Solution:
    A+3 = 1/2(M+3)
    2A + 3 = M —-(1)
    A + 5 = 1/3 (J+5)
    3A + 10 = J
    J = M + 12
    3A – 2 = M —(2)
    Solve 1 & 2
    A = 5

  10. The ages of two persons differ by 14 years. 5 years ago, the elder one was 3 times as old as the younger one. What are their present ages of the elder person?
    A)36
    B)24
    C)32
    D)26
    E)None of these
    Answer & Solution
    Answer – D)26
    Solution:
    Present age of the elder person = x
    Present age of the younger person = x – 14
    (x – 5) = 3 (x-14-5)
    x – 5 = 3x – 57
    2x = 52
    x = 52/2 = 26

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.





error: Alert: Content is protected !!