Aptitude Questions : Ages Set 12

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. The average score of a cricket player after 48 innings is 49 and in the 49th innings the player scores 98 runs. In the 50th innings the minimum number of runs required to increase his average score by 2 than it was before the 50th innings?
    A. 152
    B. 150
    C. 136
    D. 128
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 150
    Explanation :
    Average score of Dhoni after 48th Innings = 49
    Average score of Dhoni after 49th Innings = (48*49 + 98)/49 = 50
    Average score of Dhoni after 50th Innings => 50 + 2 = 52
    Score in 50th Innings = (50 * 52) – (49 * 50) = 150

  2. The average age of board of directors of a company having 15 directors was 48 years. When a director aged 56 resigned from the board of directors another director died on the same day. A new director joined board of directors aged 36. Next year the average age of all 14 directors was found to be 48 years. The age of late director at the time of his death was _______
    A. 48 years
    B. 42 years
    C. 45 years
    D. 40 years
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 42 years
    Explanation :
    Before Death = 48*15 = 720
    The age of late director at the time of his death
    720 -(56+x) + 36 + 14 = 672
    X = 42

  3. The average expenditure of the hotel when there are 10 guests is Rs. 80 per guests and the average expenditure is Rs.40 when there are 30 Guests. If it is known that there are some fixed expenses irrespective of the number of guests then the average expenditure per guest when there are 50 guests in the hotel.?
    A. Rs. 25
    B. Rs. 35
    C. Rs. 50
    D. Rs. 45
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. Rs. 35
    Explanation :
    x + 30y = 1200
    x + 10y = 800
    y = 20
    Total Expenditure = 600 + 40 * 20 = 1400
    Average Expenditure = 1400/40 = 35

  4. The average marks of Sumit decreased by one, when he replaced the subject in which he has scored 40 marks by the other two subjects in which he has just scored 23 and 25 marks respectively. Later he has also included 57 marks of Computer Science, then the average marks increased by two. How many subjects were there initially?
    A. 12
    B. 14
    C. 10
    D. 15
    E. 13
    Answer & Explanation
    Answer – D. 15
    Explanation :
    Total subjects = x ; Average Marks = y
    (x + 1)(y – 1) = (xy – 40) + (23 + 25)
    y – x = 9 –(1)
    (x + 2)(y + 1) = (xy – 40) + (23 + 25)+ 57
    xy + 2y + x + 2 = xy + 65
    2y + x = 63 –(2)
    From Equation (1) and (2) => x = 15; y = 24

  5. The average runs scored by a cricketer is 42 innings, is 40. The difference between his maximum and minimum scores in an inning is 100. If these two innings are not taken into consideration, then the average score of remaining 40 inning is 38. Calculate the maximum runs scored by him in an innings ?
    A. 125
    B. 130
    C. 110
    D. 100
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 130
    Explanation :
    Let the minimum score = x
    ∴ Maximum score = x + 100
    ∴ x + (x + 100) = 40 x 42 – 40 x 38
    ⇒ 2x + 100 = 1680 – 1520 = 160
    ⇒ 2x = 160 – 100 = 60
    ⇒ x = 30
    Maximum score = x + 100 = 30 + 100 = 130

  6. The average weight of 4 persons, Amit, Bala, Catherine and David is 65 kg. The 5th person Elina is included and the average weight decreses by 2 kg. Amit is replaced by Francis. The weight of Francis is 4 kg more than Elina. Average weight decreases because of the replacement of Amit and now the average weight is 64 kg. Find the weight of Amit.
    A. 54 kg
    B. 66 kg
    C. 55 kg
    D. 68 kg
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 54 kg
    Explanation:
    Sum of the weight of Amit, Bala, Catherine and David = 65 x 4 = 260 kg
    Average weight of Amit, Bala, Catherine and David = 65 – 2 = 63kg
    Sum of the weight of Amit, Bala, Catherine and David and Elina = 63 x 5 = 315 kg
    Weight of Elina = 315 – 260 = 55 kg
    Weight of Francis = 55 + 4 = 59 kg
    Average weight of Francis, Bala, Catherine, David and Elina = 64 kg
    Sum of the weight of Francis, Bala, Catherine, David and Elina = 64 x 5 = 320 Kg
    Sum of the weights of Bala, Catherine, David = 320 – 55 – 59 = 206 kg
    Weight of Amit = 260 – 206 = 54 kg

  7. The average weight of the students in four sections Red, Black, Green and Yellow is 60 kg. The average weight of the students of Red, Black, Green and Yellow individually are 45 kg, 50 kg, 72 kg and 80 kg, respectively. If the average weight of the students of section Red and Black together is 48 kg and that of Black and Green together is 60 kg. What is the ratio of the number of the students in sections Red and Yellow?
    A. 12 : 7
    B. 2 : 3
    C. 4 : 3
    D. 8 : 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 4 : 3
    Explanation :
    Average weight of students of sections of Red and Black = 48 kg
    ⇒ (45a + 50b)/(a + b) = 48
    ⇒ 15a = 10b
    Average weight of students of sections of Black and Green = 60 kg
    ⇒ 50b + 72c = 60(b + c)
    ⇒ 10b = 12c
    Average weight of students of Red, Black, Green and Yellow = 60 kg
    45a + 50b + 72c + 80d = 60(a + b + c + d)
    ⇒ 15a + 10b – 12c – 20d = 0
    ⇒ 15a = 20d
    ⇒ a : d = 4 : 3

  8. Out of the three annual examinations, each with a total of 500 marks, a student secured average marks of 45% and 55% in the first and second annual examinations. To have an overall average of 60%, how many marks does the student need to secure in the third annual examination ?
    A. 450
    B. 400
    C. 350
    D. 300
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer –B. 50 years
    Explanation :
    Total marks for three examinations = 3x 500 = 1500
    Total required marks in three examinations = 60% of 1500
    =( 3 x 500 x 60 ) / 100
    = 900
    Marks secured in first examination = 45 % of 500
    =( 500 x 45 ) / 100
    =225
    Marks secured in third examination = 55 % of 500
    =( 500 x 55 ) / 100
    =275
    Thus, the required marks in third examination
    =900 – ( 225 + 275 )
    =900 – 500
    = 400

  9. The average age of women and child workers in a factory was 20 year. The average age of all the 12 children was 8 year and average age of women workers was 26 year. If 9 women workers were married, then the number of unmarried women workers was.
    A. 16
    B. 17
    C. 18
    D. 15
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 15
    Explanation :
    Women workers = x
    26x + 12 x 8 = 20 (12+x)
    ⇒ 26x + 96 = 240 + 20x
    ⇒ 6x = 144
    ∴ x = 24
    ∴ Unmarried women workers = 24 – 9 = 15

  10. The average age of all the members of Mr. Ravi’s family is 25 year. The average age of males is 30 year while the average age of females is 20 year. If the number of females in the family is 10, then find out the number of males?
    A. 20
    B. 30
    C. 15
    D. 18
    E. 10
    Answer & Explanation
    Answer – E. 10
    Explanation :
    Let the number of males = x
    Total family members = 10 + x
    25(10 + x) = 30x + 10*20
    ⇒ 250 + 25y = 30x + 200
    ⇒ 5y = 50
    ∴ y = 10





error: Alert: Content is protected !!