Aptitude Questions : Ages Set 11

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. James’ father was 30 years old when he was born. His mother’s age was 24 when his sister who is 5 years younger to him, was born. What is the difference between the age of James’ father and mother?
    A. 8
    B. 10
    C. 6
    D. 11
    E. 9
    Answer & Explanation
    Answer – D. 11
    Explanation :
    James’age = F – 30
    sister’s age = F – 35
    M = 24 + Sister’s age
    M = 24 + F – 35
    F – M = 11

  2. The respective ratio between the present age of Monika and Deepak is 5:x. Monika is 9 years younger than Prem. Prem’s age after 9 years will be 33 years. The difference between Deepak’s and Monika’s age is same as the present age of Prem. What is the value of x?
    A. 18
    B. 10
    C. 16
    D. 11
    E. 13
    Answer & Explanation
    Answer – E. 13
    Explanation :
    Prem’s age after 9 years = 33 years
    Prem’s present age = 33 – 9 = 24 years
    Monika’s present age = 24 – 9 = 15 years
    Deepak’s present age = 15 + 24 = 39 years
    Ratio between Monika and Deepak = 15 : 39 = 5 : 13
    X = 13

  3. Three years ago, Poorvi was thrice as old as his sister Reena. After three years Poorvi will be twice as old as Reena. What is the present age of Reena?
    A. 10 years
    B. 6 years
    C. 9 years
    D. 15 years
    E. 12 years
    Answer & Explanation
    Answer – C. 9 years
    Explanation :
    P – 3 = 3 *(R – 3) —(1)
    P + 3 = 2 *(R + 3) —(2)
    Solving eqn (1) and (2)  R = 9

  4. Fifteen years ago, Rita’s mother was thrice of Rita’s age and two years ago Rita’s Mother was twice of Rita’s age. What is the present age of Rita’s Mother ?
    A. 42 years
    B. 54 years
    C. 49 years
    D. 47 years
    E. 58 years
    Answer & Explanation
    Answer – B. 54 years
    Explanation :
    Rita’s mother age = R1
    Rita’s age = R2
    R1 – 15 = 3 *(R2 – 15) —(1)
    R1 – 2 = 2 *(R2 – 2) —(2) From eqn (1) and (2) R1 = 54

  5. Mr. Suresh has three daughters namely Ramya, Anita and Kiran. Ramya is the eldest daughter of Mr. Suresh while Kiran is the youngest one.  The present ages of all three of them are square numbers. The sum of their ages after 5 years is 44. What is the age of Ramya after two years?
    A. 15 years
    B. 13 years
    C. 18 years
    D. 17 years
    E. 16 years
    Answer & Explanation
    Answer – C. 18 years
    Explanation :
    Square numbers – a, b, c
    (a + 5) + (b + 5)+ (c + 5) = 44
    a + b + c = 44 – 15 = 29
    Possible values of a, b, c = 4, 9, 16 [Out of 1, 4, 9, 16, 25]
    Ramya’s present age = 16; after two years = 18

  6. If 6 years are subtracted from the present age of Ravi and the remainder is divided by 12, then the present age of his grandson Pranav is obtained. If Pranav is 2 years younger to Mohit whose age is 8 years, then what is Ravi’s present age ?
    A. 78 years
    B. 72 years
    C. 74 years
    D. 76 years
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – A. 78 years
    Explanation :
    Present age of Ravi – x
    x – 6 / 12 = Present age of Pranav = 6
    x – 6 = 72
    x = 78 years.

  7. One year back, Ria was six times as old as her daughter. Six years hence, Ria’s age will exceed her daughter’s age by 15 years. The ratio of the present ages of Ria and her daughter is?
    A. 15 : 4
    B. 19 : 4
    C. 15 : 2
    D. 17 : 2
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – B. 19 : 4
    Explanation :
    Ages of Ria and her daughter = 6x, x
    [6x + 1 + 6] – [x + 1 + 6] = 15
    5x = 15; x = 3
    Ratio = 6x + 1 : x + 1 = 19 : 4

  8. Suresh age is 125% of what it was ten years ago, but 250/3% of what it will be after ten years. What is the present age of Suresh?
    A. 60 years
    B. 50 years
    C. 40 years
    D. Cannot be determined
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer –B. 50 years
    Explanation :
    Suresh’s age before 10 years = x
    125x/100 = x + 10
    125x = 100x + 1000 => x = 40
    Present age = x + 10 = 50

  9. Ajay got married 6 years ago. His present age is 5/4 times his age at the time of his marriage. Ajay’s brother was 5 years younger to him at the time of his marriage. What is the present age of Ajay’s brother?
    A. 22 years
    B. 11 years
    C. 25 years
    D. 19 years
    E. 15 years
    Answer & Explanation
    Answer – C. 25 years
    Explanation :
    Present age of Ajay = x ; Present age of Ajay’s sister = y
    x = (x-6)(5/4)
    x = 30
    present age of Ajay’s brother = 30 – 5 = 25

  10. Rahul is as much younger than Shyam as he is older than Suresh. If the sum of the ages of Shyam and Suresh is 60 years, what is definitely the difference between Shyam and Rahul’s age?
    A. 12 years
    B. 23 years
    C. 19 years
    D. 27 years
    E. Can not be determined
    Answer & Explanation
    Answer – E. Can not be determined
    Explanation :
    Shyam’s age – Rahul’s age = Rahul’s age – Suresh’s age
    Suresh’s age + Shyam’s age = 2 Rahul’s age
    Shyam’s age + Suresh’s age = 60
    Rahul’s age = 30; We can not find the difference between Shyam and Rahul’s age





error: Alert: Content is protected !!