Aptitude Questions : Ages Set 10

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

        1. 15 years ago the average age of a family of four members was 40 years. Two children were born in this span of 15 years. The present average of the family remains unchanged. Among the two children who were born during the 15 years, if the older child at present is 8 years older than the younger one, what is the ratio of the present age of the older child to the present age of the younger Child?
          A. 9:4
          B. 7:3
          C. 7:6
          D. 7:4
          E. 9:5
          Answer & Explanation
          Answer – B. 7:3
          Explanation :
          15 years ago Total age of a family of four members = 160
          Sum of the Present age of a family of four members = 160 + (15*4) = 220
          Sum of the Present age of a family of six members = 40*6 = 240
          x+x+8 = 20
          x=6
          present age of the older child to the present age of the younger Child = 14:6 = 7:3

        2. James’ present age is 2/7th of his father’s present age. James’ brother is three year older to James. The respective ratio between present ages of James’ father and James’ brother is 14:5. What is the present age of James?
          A. 12 years
          B. 23 years
          C. 19 years
          D. 27 years
          E. 13 years
          Answer & Explanation
          Answer – A. 12 years
          Explanation :
          James’ father present age = x
          James’ age = 2/7 x
          James’ brother age = 2/7 x + 3
          x/(2/7x + 3) = 14/5
          x = 42
          James’ age = 2/7 x = 2/7 * 42 = 12

        3. Eight years ago, Poorvi’s age was equal to the sum of the present ages of her one son and one daughter. Five years hence, the respective ratio between the ages of her daughter and her son that time will be 7:6. If Poorvi’s husband is 7 years elder to her and his present age is three times the present age of their son, what is the present age of the daughter?
          A. 15 years
          B. 23 years
          C. 19 years
          D. 27 years
          E. 13 years
          Answer & Explanation
          Answer – B. 23 years
          Explanation :
          P – 8 = S + D —(1)
          6D + 30 = 7S + 35 —(2)
          H = 7 + P
          H = 3S
          3S = 7 + P —-(3)
          Solving eqn (1),(2) and (3) D = 23

        4. At present, the respective ratio between the ages of A and B is 3:4 and that between A and C is 1:2. six years hence, the sum of A, B and C will be 96 years. what is the present age of A?
          A. 12 years
          B. 24 years
          C. 19 years
          D. 27 years
          E. 18 years
          Answer & Explanation
          Answer – E. 18 years
          Explanation :
          The ratio between A, B and C is = 3:4:6
          The sum of present age of A,B and C = 96 – 18 = 78
          13 x = 78
          x = 6
          Present age of A = 3x = 18

        5. The present age of Ramya is one-fourth that of her father. After 6 years, the father’s age will be twice the age of Kiran. If kiran celebrated fifth birthday 8 year ago, What is the Ramya’s Present age?
          A. 5 years
          B. 3 years
          C. 8 years
          D. 7 years
          E. 6 years
          Answer & Explanation
          Answer – C. 8 years
          Explanation :
          Kiran’s present age = 8 + 5 = 13
          kiran’s age after 6 years = 13 + 6 = 19
          Kiran’s father age = 2 * 19 = 38
          Father’s present age = 32
          Ramya’s present age = 32 / 4 = 8

        6. B is eight years older than A and 8 years younger than C. 12 years hence, respective ratio of the ages of A and C will be 5:9. what is the sum of present ages of A, B and C?
          A. 58 years
          B. 46 years
          C. 48 years
          D. 60 years
          E. None of the Above
          Answer & Explanation
          Answer – C. 48 years
          Explanation :
          B = A + 8
          B = C – 8
          C – 8 = A + 8
          C – A = 16
          4x = 16
          x = 4
          12 years hence, A = 5x, C = 9x B = A + C => A= 20, B = 28, C = 36
          Sum of present ages of A, B and C = 20 + 28 + 36 – 36 = 48 years.

        7. The sum of present ages Ria and Abi is 48 years. Today Abi is 4 years older than Shweta. The respective ratio of the present ages of Ria and Shweta is 4:7. what was Abi’s age two years ago?
          A. 32 years
          B. 30 years
          C. 28 years
          D. 34 years
          E. None of the Above
          Answer & Explanation
          Answer – B. 30 years
          Explanation :
          R + A = 48 —(1)
          A = S + 4 –(2)
          R/S = 4/7
          R + S + 4 = 48 => R + S = 44
          11x =44
          x = 4
          Shweta’s age = 28
          Abi’s present age = 28 + 4 = 32
          Abi’s age two years ago = 30

        8. The ratio of present ages of Rani and Kiran’s age is 3:5 and the ratio of present ages of Kiran and Pooja is 2:3 respectively. If Rani is two-fifth of Pooja’s age, What is Rani’s age?
          A. 12 years
          B. 10 years
          C. 20 years
          D. Cannot be determined
          E. None of the Above
          Answer & Explanation
          Answer – D. Cannot be determined
          Explanation :
          Data Insufficient

        9. The sum of the ages of 4 members of a family 5 year ago was 94 year. Today when the daughter has been married off and replaced by a daughter-in-law, the sum of their ages is 92 year. Assuming that there has been no other change in the family structure and all the people are alive, what is the difference between the age of daughter and the age of daughter in law?
          A. 22 years
          B. 11 years
          C. 25 years
          D. 19 years
          E. 15 years
          Answer & Explanation
          Answer – A. 22 years
          Explanation :
          5 year ago, Sum of the ages of 4 members = 94
          Present age with daughter = 94 + 20 = 114
          Present age with daughter-in-law = 92
          Difference between the age of daughter and the age of daughter in law = 114 – 92 = 22 years.

        10. Ajay’s present age is 1.5 times of Himanshu’s present age. If after 4 years, Ajay’s age will be twice of Himanshu’s age 4 years ago. What is the difference between the present ages of Ajay and Himanshu?
          A. 12 years
          B. 23 years
          C. 19 years
          D. 27 years
          E. 13 years
          Answer & Explanation
          Answer – A. 12 years
          Explanation :
          A = 1.5 * H
          A + 4 = 2 * (H – 4)
          A + 4 = 2H – 8
          A + 12 = 2H
          1.5H + 12 = 2H
          H = 24
          A = 24 * 1.5 = 36
          Difference = 36 – 24 = 12





error: Alert: Content is protected !!