Current Affairs APP

Reasoning Questions – Machine Input-Output Set 27

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input : Doll 9 46 Egg 23 Cat 55 11 Ball Fan
Step 1 : Ball Doll 9 46 Egg 23 Cat 11 Fan 55
Step 2 : Ball 9 Doll 46 Egg 23 Cat 11 Fan 55
Step 3 : Ball 9 Cat Doll 46 Egg 11 23 Fan 55
Step 4 : Ball 9 Cat 11 46 Egg Doll 23 Fan 55
Step 5 : Ball 9 Cat 11 Egg 46 Doll 23 Fan 55

Step V is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input : Dog 7 48 Elephant 21 Car 43 13 Banana Fruit

Explanation

Input : Dog 7 48 Elephant 21 Car 43 13 Banana Fruit
Step 1 : Banana Dog 7 48 Elephant 21 Car 13 Fruit 43
Step 2 : Banana 7 Dog 48 Elephant 21 Car 13 Fruit 43
Step 3 : Banana 7 Car Dog 48 Elephant 13 21 Fruit 43
Step 4 : Banana 7 Car 13 48 Elephant Dog 21 Fruit 43
Step 5 : Banana 7 Car 13 Elephant 48 Dog 21 Fruit 43
Middle Elements – Even Number and Vowel word
Remaining Elements – Ascending order

  1. Which element comes exactly between ’48’ and ’13’ in Step III of the given Input?
    A. 21
    B. Fruit
    C. Dog
    D. 13
    E. Elephant
    Answer
    Answer – E. Elephant

  2. If in the second step,”7″ interchanges its position with ’21’ and ‘Elephant’ also interchanges its position with “Fan” then which element will be to the immediate left of ‘Car’?
    A. 7
    B. Fruit
    C. Dog
    D. 13
    E. Elephant
    Answer
    Answer – A. 7

  3. Which of the following combinations represent the first two and the last two elements in the Step II of the given input?
    A. Banana Dog and Fruit 43
    B. Banana 7 and Fruit 43
    C. Banana 7 and Elephant 13
    D. Banana 7 and Dog 21
    E. Banana 7 and Elephant 48
    Answer
    Answer – B. Banana 7 and Fruit 43

  4. Which element is third to the left of the one which is eighth from the left in Step IV of the given Input?
    A. 7
    B. Fruit
    C. Dog
    D. 48
    E. Elephant
    Answer
    Answer – D. 48

  5. In which step are the elements ‘7 Car Dog 48’ found in the same order?
    A. Third
    B. Fourth
    C. Second
    D. Fifth
    E. The given order of elements is not found in any step
    Answer
    Answer – A. Third

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input : ant 24 son 76 house 54 46 venue 80 sun
Step 1 : venue ant 24 son 76 house 46 80 sun 54
Step 2 : venue 24 ant son 76 46 80 sun 54 house
Step 3 : venue 24 sun ant son 46 80 54 house 76
Step 4 : venue 24 sun 46 son 80 54 house 76 ant
Step 5 : venue 24 sun 46 son 54 house 76 ant 80
Step V is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input : ball 32 parrot 82 gun 66 48 water 90 pearl

Explanation

Input : ball 32 parrot 82 gun 66 48 water 90 pearl
Step 1 : water ball 32 parrot 82 gun 48 90 pearl 66
Step 2 : water 32 ball parrot 82 48 90 pearl 66 gun
Step 3 : water 32 pearl ball parrot 48 90 66 gun 82
Step 4 : water 32 pearl 48 parrot 90 66 gun 82 ball
Step 5 : water 32 pearl 48 parrot 66 gun 82 ball 90


  1. Which element comes exactly between ’82’ and ’90’ in Step II of the given Input?
    A. water
    B. pearl
    C. parrot
    D. 32
    E. 48
    Answer
    Answer – E. 48

  2. If in the fourth step,”48″ interchanges its position with ‘gun’ and ‘parrot’ also interchanges its position with “ball” then which element will be to the immediate right of ’66’?
    A. parrot
    B. ball
    C. gun
    D. 48
    E. pearl
    Answer
    Answer – D. 48

  3. Which of the following combinations represent the first two and the last two elements in the Step III of the given input?
    A. water, ball and pearl, 66
    B. water, 32 and gun, 82
    C. water, 32 and ball, 90
    D. water, 32 and 82, ball
    E. water, 32 and 66, gun
    Answer
    Answer – B. water, 32 and gun, 82

  4. Which element is fifth to the right of the one which is eighth from the right in the Step II of the given Input?
    A. parrot
    B. ball
    C. gun
    D. 48
    E. pearl
    Answer
    Answer – E. pearl

  5. In which step are the elements ‘ball parrot 82 48’ found in the same order?
    A. Third
    B. Fourth
    C. Second
    D. Fifth
    E. The given order of elements is not found in any step
    Answer
    Answer – C. Second





Exit mobile version