Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics , which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

**In a division a student made mistake took 54 as a divisor instead of 45. His answer was 10 the correct answer is?**

A.20

B.12

C.15

D.9

###### Answer

**Answer -B.12**

Explanation :

54×10=45 × X

X = 540/45 = 12

**17 , 67 , ? , 1501 ,9055**

A.238

B.267

C.293

D.444

###### Answer

**Answer – C. 293**

Explanation :

17×3+4^2 = 51+16 = 67

67×4+5^2 = 268+25 = 293…..

**P and Q can do a work in 12 days and 16 days respectively. If they work on alternate days, beginning with Q, then in how many days the work be completed?(approx)**

A.14

B.12

C.13

D.11

###### Answer

**Answer – A.14**

Explanation :

2 days work Q and P = (1/12 + 1/16) = (12+16)/192

= 7/48

For 12 days = (6×7)/48 =7/8

Remaining work = 1 – (7/8) = 1/8

Q 1 day =16/8 = 2

12+2 = 14

**In what proportion must water be mixed with the chemical to gain 20% by selling price?**

A.1/2

B.2/3

C.4/5

D.1/5

###### Answer

**Answer – D. 1/5**

Explanation :

20% = 20/100=1/5

**2**^{y}+2^{x }=12 and x+y=5 find x- y?

A.1

B.3

C.8

D.4

###### Answer

**Answer – A.1**

Explanation :

2^{3}+ 2^{2 }= 12

Similarly 3-2 = 1

**(7171+3854+1195)÷(892+214+543)=?**

A.13

B.18

C.3

D.7

###### Answer

**Answer – D. 7**

Explanation :

12220÷1652 = 7.3 = 7

**A number is being divided by 2,3,7 leaves a remainder of 3,1,2 resp. find the remainder if same number is divided by 42?**

A.30

B.18

C.17

D.20

###### Answer

**Answer – C. 17**

Explanation :

2,3.7 are the factor of 42

remainder=3+1*2+2*2*3

=17

**84%*150 – ?%*380=63**

A.10.98

B.20.76

C.12.65

D.16.57

###### Answer

**Answer – D. 16.57**

Explanation :

(84/100)150 – (?/100)380 = 63

126 – (?/100)380 = 63

-(?/100)380 = 63 – 126 = -63

? = (63×100)/380 = 16.57

**Due to bad road , the speed of a car is reduced by 12 km/hr and it now take 2.5 hr more to cover the same distance of 600 find time taken now?**

A.10

B. 20

C .30

D .40

###### Answer

**Answer – A.10**

Explanation :

600/t(t+2.5)=12/2.5

Solve this t = 10

**A bag contain 6 red and 4 blue ball. 2 ball are drawn at random .Find the probability that are the same colour ?**

A.12/143

B.20/145

C.7/15

D.30/143

###### Answer

**Answer – C. 7/15**

Explanation :

6C_{2}+4C_{2 }= [(6×5)/(1×2)] + [(4×3) / (1×2)] = 15 + 6 = 21

10C_{2 = }10×9 / 2×1 = 45

[6C_{2}+4C_{2] }/ 10C_{2 }= 21/45 = 7/15

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**