Current Affairs APP

GK Questions: Books & Authors – Set 6

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Books & Authors) !!!

  1. The book titled ‘ A House for Mr Biswaas’ is written by ……………..
    1.Kiran Desai
    2.Jhumba Lahiri
    3.VS Naipaul
    4.Amitav Gosh
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.VS Naipaul
    Explanation :
    A House for Mr Biswas is a 1961 novel by V. S. Naipaul, significant as Naipaul’s first work to achieve acclaim worldwide

  2. Which of the following book is written by Udamanyu Chatterjee ?
    1.The Mammaries of the Welfare State
    2.Way to 90
    3.The Circle of Reason
    4.River of Smoke
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.The Mammmaries of the Welfare State
    Explanation :
    The Mammaries of the Welfare State is an English-language Indian novel, the sequel to Upamanyu Chatterjee’s debut novel,English, August. It won the Sahitya Akademi Award (English) in 2004.

  3. The Human Race of History is authored by ………………….
    1.Meha Tharoor
    2.Raghu Rai
    3.Shashi Warrior
    4.Taha Kehar
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Raghu Rai
    Explanation :
    The Human Race of History  book by Raghu Rai

  4. …………………..is penned by Moises Naim
    1.There was a Little Girl
    2.Zillow Talk
    3.Bold
    4.The End of Power
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.The End of Power
    Explanation :
    Mark Zuckerberg’s inaugural pick for his “Year of Books” challenge, The End of Power updates the very notion of power for the 21st century.It is written by Moises Naim

  5. Who is the author of India –US Partnership: Asian Challenges and Beyond  ?
    1.Lance Price
    2.Arunima Sinha
    3.P.P.Shukla
    4.Allan Sealey
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.P.P.Shukla
    Explanation :
    India –US Partnership: Asian Challenges and Beyond  is written by P.P.Shukla. The book under review, ‘India-US Partnership’, zeroes in on this phase of the equation between the two nations.

  6. …………………………. is authored by Amitav Gosh
    1.Show Business
    2.The Hungry Tide
    3.The Namesake
    4.A Fine Balance
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.The Hungry Tide
    Explanation :
    The Hungry Tide (2004) is the sixth novel by Indian-born author, Amitav Ghosh. It won the 2004 Hutch Crossword Book Award for Fiction.

  7. ‘Nehru and the Indian Polity In Perspective’ was edited by
    1.P.J. Alexander
    2.Kiran Desai
    3.Shashi Tharoor
    4.Vinod Mehta
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1. P.J. Alexander
    Explanation :
    The book titled Jawaharlal Nehru and The Indian Polity in Perspective was on 12 January 2016 released by the Vice President of India Hamid Ansari at Thiruvananthapuram in Kerala.
    The book was edited by Prof Alexander and with contributions from eminent persons like Justice K T Thomas, Dr Rajan Kurukkal, Dr B Vivekanandan, M G Radhakrishnan and others.

  8. Which was written by Amrita Shah ?
    1.37 Bridges
    2.Modi–Incredible emergence of a star
    3.To the LastBullet
    4.Ahmedabad: A City in the World
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Ahmedabad: A City in the World
    Explanation :
    Amrita Shah’s new book Ahmedabad: A City in the World was prompted by the silence in civil society in the aftermath of the 2002 anti-Muslim riots.

  9. “ My India Noble India” is penned by ………………………..
    1.Jain Acharya Ratnasundersuriswarji  Maharaj
    2.Rajmohan Gandhi
    3.PM Nayar
    4.SK Nandi
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Jain Acharya Ratnasundersuriswarji  Maharaj
    Explanation :
    Prime Minister Narendra Modi released a book titled “ MARU BHARAT SARU BHARAT “( My India Noble India ) written by Jain Acharya Ratnasundersuriswarji  Maharaj through video conference

  10. Nitin Gokhale is the author of …………………….
    1.Hindu Temples of Gujarat
    2.The Duels of the Himalayan Eagle
    3.1965, Turning the Tide: How India Won the War
    4.To the Brink and Back: India’s 1991 Story
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.1965, Turning the Tide: How India Won the War
    Explanation :
    India ‘won’ 1965 war with Pakistan: New Army book written by Nitin Gokhale. Pakistan has long claimed victory over India in the 1965 war, celebrating September 6 as the ‘Defence of Pakistan Day’,





error: Alert: Content is protected !!