Current Affairs Quiz: 9 June 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 9 June 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs June 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 9 June 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. What are the points that are correctly related to the Rs 24,000 crore investment made by IOCL in June 2021?
    A) IOCL signed MoU with Gujarat & Telangana government to establish 6 new projects at various IOCL refineries in the states
    B) India’s 1st Hydrogen Dispensing Facility for Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV) will be set-up at the IOCL refinery in Koyali, Vadodara district, Gujarat
    C) IOCL launched India’s 1st Remote Monitoring & Operation Centre for Tracking of Refinery Gas Turbines across all its refineries in Hyderabad, Telangana.
    1) Only B & C
    2) Only A
    3) Only A & B
    4) Only C
    5) Only A & C
    Answer & Explanation
    Answer-1) Only B & C
    Explanation:
    Indian Oil Corporation Ltd (IOCL) signed an MoU with Gujarat Government to invest around INR 24, 000 Crore in 6 projects at its Gujarat Refinery in Koyali, Vadodara district, Gujarat.
    i.Setting up of a Petrochemical and LuPech Project, and Acrylics/Oxo Alcohol Project
    ii.Setting up of India’s 1st Hydrogen Dispensing Facility for Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV). It aims to fuel Hydrogen 75 buses of GSRTC (Gujarat State Road Transport Corporation) running between Vadodara and Kevadia/Sabarmati Ashram.
    iii.Previously, IOCL launched India’s 1st Remote Monitoring & Operation Centre for Tracking of Refinery Gas Turbines across all its refineries in Hyderabad, Telangana.

  2. In June 2021, __________________ set up India’s 1st international maritime services cluster at GIFT City in ____________.
    1) National Maritime Board; Ahmedabad
    2) Gujarat Maritime Board; Vadodara
    3) National Maritime Board; Vadodara
    4) Gujarat Maritime Board; Ahmedabad
    5) Gujarat Maritime Board; Surat
    Answer & Explanation
    Answer-4) Gujarat Maritime Board; Ahmedabad
    Explanation:
    Gujarat Maritime Board set up India’s 1st international maritime services cluster at GIFT City (Gujarat International Finance Tec-City), in Ahmedabad, Gujarat to enhance competitiveness and self-sufficiency of India in the maritime sector and provide a one-stop solution for the entire maritime group.
    i.The state of the art campus of Gujarat Maritime University is also coming up at GIFT City.

  3. The e-book “20 Reforms in 2020” lists out the major reforms, innovations & digital transformation that took place in 2020 in which Ministry?
    1) Ministry of Commerce and Industry
    2) Ministry of Defence
    3) Ministry of Health and Family Welfare
    4) Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
    5) Ministry of Education
    Answer & Explanation
    Answer-2) Ministry of Defence
    Explanation:
    Raksha Mantri Rajnath Singh released ‘20 Reforms in 2020’, an Ebook which highlights the major reforms of the Ministry of Defence (MoD) in 2020. The ebook provides an overview of the reforms of MoD to modernise the Armed Forces through policy changes, innovation and digital transformation.
    About Ministry of Defence(MoD):
    Union Minister– Raj Nath Singh (Constituency- Lucknow, Uttar Pradesh)
    Minister of State– Shripad Yesso Naik (Constituency- North Goa, Goa)

  4. Which organisation partnered with Jammu & Kashmir State Power Development Corporation Ltd to establish a Joint-Venture company, “Ratle Hydroelectric Power Corporation Ltd” for implementing an 850 MW project?
    1) NHPC Limited
    2) THDC India Limited
    3) NTPC Limited
    4) Tata Power Limited
    5) JSW Energy Limited
    Answer & Explanation
    Answer-1) NHPC Limited
    Explanation:
    National Hydro Electric Power Corporation (NHPC), partnered with Jammu & Kashmir State Power Development Corporation Ltd (JKSPDC) for a joint venture company(JVC), “Ratle Hydroelectric Power Corporation Limited” for the implementation of 850 MW Ratle Hydroelectric Project in Jammu and Kashmir(J&K).
    About NHPC:
    Founded:1975
    Headquarters: Faridabad, Haryana

  5. Where is the recently (in June’21) inaugurated “Indus Best Mega Food Park” located?
    1) Indore, Madhya Pradesh
    2) Ahmedabad, Gujarat
    3) Raipur, Chhattisgarh
    4) Lucknow, Uttar Pradesh
    5) Dispur, Assam
    Answer & Explanation
    Answer-3) Raipur, Chhattisgarh
    Explanation:
    Narendra Singh Tomar, Union Minister for Food Processing Industries virtually inaugurated the Indus Best Mega Food Park in Raipur, Chhattisgarh. The food park was developed under the Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana to support reducing wastage of agricultural produce and ensure value addition.

  6. Which organisation (in June’21) virtually hosted Asia’s 1st workshop on International Memory Studies?
    1) IISc Bangalore
    2) IIM Raipur
    3) NIT Trichy
    4) IIM Ahmedabad
    5) IIT Madras
    Answer & Explanation
    Answer-5) IIT Madras
    Explanation:
    IIT Madras hosted Asia’s 1st workshop on International Memory Studies virtually. The workshop precedes the official launch of the Indian Network for Memory Studies(INMS).

  7. Which organisation launched “I-Familia” a Global database to identify missing persons through family DNA?
    1) International Court of Justice
    2) United Nations High Commissioner for Refugees
    3) World Health Organization
    4) Central Intelligence Agency
    5) INTERPOL
    Answer & Explanation
    Answer- 5) INTERPOL
    Explanation:
    INTERPOL, The International Criminal Police Organization, has launched a new global database named “I-Familia” to identify missing persons through family DNA. The I-Familia will support the police to solve the cold cases of the member countries.
    About Inerpol:
    President– Kim Jong Yang
    Headquarters– Lyon, France

  8. What was the Minimum Global Corporate Tax rate fixed by the G7 countries (in June’21) on MNCs?
    1) 5%
    2) 25%
    3) 10%
    4) 20%
    5) 15%
    Answer & Explanation
    Answer-5) 15%
    Explanation:
    G7 nations’ Finance Ministers and Central Bank Governors meeting held in London from June 4 to 5 2021, chaired by the British finance minister, Rishi Sunak, made an agreement to introduce a global minimum corporate tax rate of at least 15 percent for multinational companies(MNCs).

  9. Which organisation approved ‘Raising and Accelerating Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) Performance’ (RAMP), a $500 million programme to safeguard Indian MSME sector?
    1) World Bank
    2) International Monetary Fund
    3) New Development Bank
    4) European Investment Bank
    5) Asian Development Bank
    Answer & Explanation
    Answer-1) World Bank
    Explanation:
    The World Bank’s Board of Executive Directors approved a $500 million programme named ‘Raising and Accelerating Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) Performance’ (RAMP), to support the Government of India’s nationwide initiative to strengthen the MSME sector, which has been heavily impacted due to COVID-19.

  10. Who was appointed (in June’21) as the Educational Advisor of the World Bank?
    1) Anand Kumar
    2) Ranjitsinh Disale
    3) Babar Ali
    4) Vageshwari Deswal
    5) T. N. Seema
    Answer & Explanation
    Answer-2) Ranjitsinh Disale
    Explanation:
    In June 2021, Ranjitsinh Disale, a school teacher from Maharashtra was appointed as the Educational Advisor of the World Bank from June 2021 till December 2024. He was one of the 12 advisors to be appointed by the World Bank.
    i.Notably, Ranjitsinh Disale was the winner of 2020’s Global Teacher Prize and also the 1st Indian to win the prize.





error: Alert: Content is protected !!