Current Affairs Quiz: 2 December 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 2 December 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs November 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 2 December 2021

  1. In November 2021, The Ministry of Commerce & Industry approved the continuation of the Scheme for Investment Promotion (SIP) for ___________ with a financial outlay of Rs. 970 Crore to promote FDI into India.
    1) 4 years
    2) 5 years
    3) 3 years
    4) 6 years
    5) 8 years
    Answer & Explanation
    Answer-2) 5 years
    Explanation:
    The Ministry of Commerce and Industry has approved the continuation of the Scheme for Investment Promotion (SIP) for five years from 2021-22 till 2025-26 with a financial outlay of Rs 970 crore.
    • Implementing Agency – Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT).

  2. What are the points that are correct with respect to the Economic Weaker Section (EWS) & the committee that was set-up to review its annual income criteria?
    A) The Ministry of Law & Justice formed a 5-member committee to review the annual income criteria for EWS reservations.
    B) Creamy layer concept was introduced from the Kesavananda Bharati case, 1992, which set the annual family income to Rs 5 lakh for exclusion from reservation benefits of OBC.
    C) 10% Reservations for EWS quota was introduced under the 103rd Constitution (Amendment) Act, 2019.
    1) Only A
    2) Only B
    3) Only C
    4) Only A & B
    5) Only B & C
    Answer & Explanation
    Answer-3) Only C
    Explanation:
    The Ministry of Social Justice & Empowerment formed a 3-member committee to review the annual income criteria for Economically Weaker Section (EWS) reservations.
    • The creamy layer concept was introduced in the Indra Sawhney judgment,1992 & persons with annual family income above Rs 8 lakh are excluded from reservation benefits of OBC.
    • The 10 % EWS quota was introduced under the 103rd Constitution (Amendment) Act, 2019.

  3. Which State won Gold Medal in the 40th edition of the India International Trade Fair (IITF) 2021 for showcasing the art & cultural richness of the state through handicrafts?
    1) Uttar Pradesh
    2) Bihar
    3) West Bengal
    4) Karnataka
    5) Kerala
    Answer & Explanation
    Answer-2) Bihar
    Explanation:
    Union Commerce and Industry Minister, Piyush Goyal inaugurated the 40th edition of the India International Trade Fair (IITF) 2021 at Pragati Maidan in Delhi.
    • Bihar won the Gold medal by showcasing the state’s art and cultural richness through handicrafts like Madhubani, Manjusha arts, terracotta, handlooms & other indigenous products of state at IITF 2021
    Partner state: Bihar is the partner state for the 40th IITF and the focus states are Uttar Pradesh and Jharkhand.

  4. What are the points that are correct with respect to the Economist Intelligence Unit’s (EIU) ‘Worldwide Cost of Living’ Index 2021?
    A) Paris, France become the most expensive city in the world to live in 2021
    B) Tel Aviv, Israel secured the 2nd rank in the Index & Singapore was ranked as the world’s cheapest city.
    C) The Worldwide Cost of Living Index examines the cost of living in 173 cities & measures impactful global events twice a year.
    1) Only A
    2) Only B
    3) Only C
    4) Only A & B
    5) Only B & C
    Answer & Explanation
    Answer-3) Only C
    Explanation:
    According to the Economist Intelligence Unit’s (EIU) Worldwide Cost of Living Index 2021, Tel Aviv, Israel has become the most expensive city in the world to live in 2021,
    • Paris, France secured 2rd rank in the Index & Syria’s Damascus was ranked as the world’s cheapest city.
    • The Worldwide Cost of Living Index examines the cost of living in 173 cities and measures impactful global events.

  5. RBI appointed a _____ Advisory Committee (in Nov’21) to assist Reliance Capital Ltd Administrator, Nageswar Rao Y on the line of Insolvency and Bankruptcy Rules, _________.
    1) 5 Member; 2016
    2) 3 Member; 2019
    3) 2 Member; 2016
    4) 3 Member; 2015
    5) 5 Member; 2019
    Answer & Explanation
    Answer-2) 3 Member; 2019
    Explanation:
    The Reserve Bank of India (RBI) appointed a 3-member Advisory Committee to assist Reliance Capital Ltd (RCL) Administrator, Nageswar Rao Y on the line of insolvency and bankruptcy (insolvency and liquidation proceedings of financial service providers and application to adjudicating authority) rules, 2019.

  6. In November 2021, National Statistical Office (NSO) estimated India’s GDP grew by ___________ in Q2FY 2022.
    1) 9.0%
    2) 8.8%
    3) 8.6%
    4) 8.4%
    5) 8.2%
    Answer & Explanation
    Answer-4) 8.4%
    Explanation:
    The National Statistical Office (NSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) released the estimates of Gross Domestic Product (GDP) India’s GDP in Q2FY22 grew by 8.4% as compared to 7.4% contraction (-7.4%) in Q2FY21.

  7. Which word was selected as Merriam-Webster ‘Word of the Year’ 2021?
    1) Virus
    2) Vaccine
    3) Lockdown
    4) Covid
    5) Pandemic
    Answer & Explanation
    Answer-2) Vaccine
    Explanation:
    ‘Vaccine’ is the word of the year 2021of Merriam-Webster, America’s most trusted online dictionary.
    The terms vaccine & vaccination are derived from Variolae vaccinae (smallpox of the cow), the term devised by Edward Jenner & he coined the word vaccine from the Latin word ‘vacca’ for cow.

  8. The Border Security Force (BSF) celebrated its 57th BSF Raising Day across India on ______ 2021.
    1) 30th November
    2) 29st November
    3) 1st December
    4) 2nd December
    5) 28th November
    Answer & Explanation
    Answer-3) 1st December
    Explanation:
    The Border Security Force(BSF) of India celebrated the 57th BSF raising day on 1st December to mark the day on which the BSF, India’s First Line of Defence, came into existence in 1965.

  9. Who was appointed as the New Chief Secretary(CS) of Haryana in November 2021?
    1) Suresh Chandra Mahapatra
    2) H. K. Dwivedi
    3) Sanjeev Kaushal
    4) Niranjan Kumar Arya
    5) Anirudh Tewari
    Answer & Explanation
    Answer-3) Sanjeev Kaushal
    Explanation:
    Sanjeev Kaushal was appointed as the New Chief Secretary(CS) of Haryana following the superannuation of Vijai Vardhan. He will be the 35th CS of Haryana since it became a separate state in 1966.
    • Debashish Chakrabarty takes additional charge as Chief Secretary(CS) of Maharashtra

  10. Which state signed a MoU (in Nov’21) with Walmart & its subsidiary Flipkart to train & support MSME?
    1) Karnataka
    2) West Bengal
    3) Punjab
    4) Uttar Pradesh
    5) Madhya Pradesh
    Answer & Explanation
    Answer-5) Madhya Pradesh
    Explanation:
    Walmart & its subsidiary Flipkart signed a MoU with the Department of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME), Government of Madhya Pradesh(MP) to create an ecosystem of capacity building for MSMEs in the state.
    • This initiative comes under the Walmart Vriddhi Supplier Development Programme (Walmart Vriddhi), delivered by knowledge partner Swasti.





error: Alert: Content is protected !!