Aptitude Questions: Mensuration Set 12

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample from Mensuration that are important for all the competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. If the area of a square is equal to the area of that rectangle whose width is double of the one side of the square then the ratio of the length to the breadth of the rectangle will be?
    A. 1 : 2
    B. 1 : 4
    C. 1 : 6
    D. 1 : 8
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – B. 1 : 4
    Explanation :
    b = 2a
    a = b/2
    Area of square = b²/4 = Area of rectangle
    l * b = b²/4 => l = b/4
    l / b =(b/4)/b => 1:4

  2. In a rectangle the ratio of the length and breadth is 3:2. If each of the length and breadth is increased by 3m their ratio becomes 10:7. The area of the original rectangle in m² is?
    A. 384
    B. 486
    C. 346
    D. 476
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – B. 486m²
    Explanation :
    [3x + 3 / 2x + 3] = 10/ 7
    x = 9
    Area of the original rectangle = 3x * 2x = 6x²
    Area of the original rectangle = 6 * 81 = 486m²

  3. The perimeter of a rectangular field is 120 m and the difference between its two adjacent sides is 30 m. The sides of the square field whose area is equal to this rectangular field is?
    A. 15√2
    B. 12√2
    C. 15√3
    D. 12√3
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – C. 15√3
    Explanation :
    Perimeter of rectangle = 2(l + b) = 120
    l + b = 60m — (1)
    l – b = 30m –(2)
    From (1) and (2)
    l = 45 m; b = 15m
    Area of rectangle = 675m² = Area of Square
    Side of a square = 15√3

  4. If each side pair of opposite sides of a square is increased by 10m, the ratio of the length and breadth of the rectangular so formed becomes 5:3. The area of the old square is?
    A. 290m²
    B. 225m²
    C. 230m²
    D. 245m²
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – B. 225m²
    Explanation :
    (x+10) / x = 5 / 3
    3x + 30 = 5x
    x = 15m; Area = 225m²

  5. The area of the garden formed by two concentric circles with circumferences 44m and 176 m respectively is?
    A. 2390m²
    B. 2590m²
    C. 2310m²
    D. 2490m²
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – C. 2310m²
    Explanation :
    2πR1 = 176
    R1 = 28m
    2πR2 = 44
    R2 = 7m
    Area  of the garden = π(R1² – R2²) = 22/7(784 – 49) =2310m²

  6. One of the adjacent sides of a rectangular courtyard is 5m and its diagonal measures 13 m long. What is the area of the courtyard?
    A. 60m²
    B. 40m²
    C. 50m²
    D. 30m²
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – A. 60m²
    Explanation :
    Another side = √[(13)² – (5)²] = 12m
    Area = 12 * 5 = 60m²

  7. The length of a park is four times of its breadth. A playground whose area is 1600 m² covers 1/4th part of the park. The length of the park is?
    A. 108 m
    B. 140 m
    C. 120 m
    D. 160 m
    E. 180 m
    Answer & Explanation
    Answer – D. 160 m
    Explanation :
    l = 4b
    Area of the park  = 4 * 1600 = 6400m²
    l * b = 6400
    l * l/4 = 6400
    l² = 6400 * 4; l = 80 * 2 = 160 m

  8. Two roads each 10m wide has been made running perpendicularly to each other inside a rectangular field of dimension 90m X 50m. What is the cost of spreading pebbles over them at the rate of Rs.8 per m².?
    A. 10400
    B. 15400
    C. 17500
    D. 20600
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – A. 10400
    Explanation :

    Area of Roads = (l + b – w) * w
    Area of Roads = (90 + 50 – 10) * 10 = 1300m²
    Cost = 1300 * 8 = 10400

  9. The width of a rectangular piece of land is 1/3 rd of its length. If the perimeter of the piece of land is 320m its length is?
    A. 140 m
    B. 128 m
    C. 120 m
    D. 156 m
    E. 124 m
    Answer & Explanation
    Answer – C. 120 m
    Explanation :
    length = l ; breadth = l/3
    2(l + b) = 320
    2(l + l/3) = 320
    l = 320 * 3/8 = 120m

  10. The perimeter of a square and a rectangle are equal. If the length of rectangle is 24m and breadth of the rectangle is 1/3 rd of its length, then the area of the square will be?
    A. 216m²
    B. 256m²
    C. 324m²
    D. 625m²
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – B. 256m²
    Explanation :
    Perimeter of square = Perimeter of rectangle
    4a = 2(24 + 8)
    a = 16
    Area = 256m²





error: Alert: Content is protected !!